úterý 19. února 2008

Laos – Zhodnocení

Tak nějak mám pocit, že snad ani nemám právo tuhle zemi hodnotit, když jsme zde pobyli jen tak krátkou dobu. Každopádně jsem od něj čekal trochu víc, asi z důvodu toho, že všichni na netu o něm šíří jen superlativy např. v porovnání s Thajskem, které je vždy uváděno jako vzor čisté komerce. Ta část základního okruhu Laosem, co jsme absolvovali my, mě přišla ještě komerčnější a přelidněnější než spousta lokalit v severním Thajsku. Též nám tu nepřálo počasí, ta prakticky neustávající šeď prokládaná deštíky náladu moc nepozvedne a akorát potvrzuje, jak je cestování o náhodě. Jinak tu platí to samé jako o severním Thajsku: dobré levné jídlo a ubytování, přátelští lidé a relativně lehce se tu dá dorozumět Anglicky. Body navíc jsou za výborné bagety a levné dobré pivko.
O plavbě po Mekongu jsem se už zmiňoval, krásný podnik, ale nesmí se jet v dobytčí turistický lodi. Luang Prabang, pohodové městečko s pěkným okolím, odkud se nechá hvězdicově vyrážet na výlet. Zvlášť vodopád Kuang Si s koupáním stál za to. Asi největším lákadlem Laosu jsou početné horské kmeny sídlící v odlehlých kopcích, žijících po staletí stejně. Atmosféra po ránu v těchto vesničkách je nezapomenutelná. Takže pro životní zážitky je potřeba podnikat výpravy daleko od civilizace, do odlehlých míst v kopcích. Celkově mám pocit takový, že se vyplatí vzít mapa Laosu a itineráře cestovek a jet úplně do jiných končin než kam jezdí ony.
Například výlet na nejvyšší hora Laosu – Phou Bia (2 819m) by stál za hřích. Dovolím si citovat z Wikipedie: Phou Bia leží v zakázané vojenské oblasti poblíž opuštěné letecké základny. Z tohoto důvodu sem zavítá opravdu málo návštěvníků. Nevybuchlá munice dále komplikuje přístup v horských masivech. V okolní džungli se pohybují odbojné partyzánské skupiny kmene Hmong. Za posledních 30 let není znám výstup mimo Laosana na vrchol hory. :-)

Žádné komentáře: