sobota 16. února 2008

Den 12, Luang Prabang

Vystoupáme po schodišti z přístavního mola do první uličky a hned na nás dýchne kouzlo tohoto města. Jsou tu pěkné domečky, ještě po Francouzech. Všechno pěkné, upravené. Obcházíme guest housy, s tím že jsme si dali limit 10USD za pokoj. V Thajsku jsme totiž platili kolem 7USD. No moc se nedaří. Je tu fakt drahota, na asijsky poměry samozřejmě. Na Evropu i tak pohoda. Motáme se v uličkách a potkáváme známé tvare z lodě. Dá se říci, že 150 ohařů najednou vyrazilo hledat ubytování :-). Nakonec zvedáme limit na 15 dolcků a i tak to je to docela problém. Nakonec přeci jen nacházíme.
Na hotelu se nechceme moc zdržovat, tak hned vyrážíme do města. Hlavní třída je opravdu luxusní. Drahé restaurace pro o něco západnější turisty, než jsme my. Procházíme tržištěm, kde mají nečekaně pěkné věci, tak nakupujeme i s vidinou toho, že se teď s tím budeme několik týdnů tahat. Nakonec kousek od přístavu nacházíme dobrou putyku zatím s nejlevnějším pivkem v Asii. Navíc výborně vaří, takže sem skočíme i zítra na obídek.
Docela dlouho šachujeme jak dál pokračovat. Chceme totiž vyrazit co nejdříve na sever, abychom opustili klasický laoský okruh a konečně se zbavili těch davů z lodi. Nakonec jsme to v cestovce zařídili tak, že si to tu ráno projdeme ještě jednou za světla, v 11:30 se pofrčíme vykoupat pod nějaký věhlasný vodopád a v 18 nasedneme na noční bus do Luang Namthy, která je už blízko čínských hranic, našeho dalšího cíle. Sice jsme původně plánovali, že odtud pojedeme přímým spojem do Kunmingu, hlavního města čínské provincie Yunan, ale to bychom z Laosu neviděli opravdu skoro nic.

Žádné komentáře: