úterý 19. února 2008

Den 15, Mengla (633m)

Po 3,5hodkách a 109km přijíždíme do Mengly, prvního většího čínského města. Všude je hrozný binec, Číňané jsou nejspíš největší bordeláři v Asii. Mao a jeho následníci ekologii moc neřeší.
Nejjednodušší cesta na sever, do Dali, našeho prvního čínského turistického cíle, by vedla přes hlavní město provincie Yunnan – milionového Kunmingu. Byla by to však docela velká zajížďka, tak volíme, jak správní cestovatelé, cestu složitější. Popojedeme do Jinghongu, hlavního města této prefektury Xishuangbanna a odtud se snad do Dali taky nějak dostaneme.
Jen co vystoupíme z busu přibíhá chlapík a říká [Džindžong], tak souhlasně kýváme hlavou a on nás odvádí do místní ticket office, kde kupujeme lístky za 35 Yunanů (86 Kč). Navíc nám to jede už za 15 minut, což je dost dobrý. Takže první kroky v Číně jsou nečekaně docela jednoduchý a pohodový.
I těch 15 minut čekání je nabito pravými čínskými zážitky. Jdu totiž zkusit veřejné záchodky a i když jsem o nich už něco slyšel, tak skutečnost je pro Evropana tak trochu hardcore. Na soukromí se tu moc nehledí, takže zástěnky nejsou potřeba. No řeknu vám, že to není moc estetický pohled jít kolem pěti chlápků akorát provádějících velkou potřebu :-). Sice si nepřipadám jak velký stydlín, ale doufám, že vždy vydržím až na hotel :-). Nejlepší je hromový zvuk, kdy se to jednou za čas globálně všechno spláchne centrální strouhou.
Ještě než nastoupíme prochází kolem pěkná slečna, že se až musím otočit. Bohužel vyprodukuje opravdu nechutného chrchláka, takže výsledný dojem je lehce pošramocen. To je podle mě další národní soutěž, kdo udělá hnusnějšího sopláka a flusne ho na ulici. Chuťovka největší!

Žádné komentáře: