čtvrtek 21. února 2008

Den 17, Cesta do Dali 2

Měsíc svítí jak o život, takže když se nacházím ve stavu bdícím koukám do kraje. Chvíli jedeme v kopcích, poté pláně a pak zase údolí řek. Chvíli je jasno, pak mlha či prší z těžkých mraků. Počasí je tedy dost aprílový, tak jen můžu doufat, že nám tahle loterie vytáhne v Dali jasno.
Po 12 hodinách jízdy, přesně na rozbřesk, přijíždíme do Xiaguanu, zvaném spíš Nové Dali. Jen co vystoupíme z busu se o nás strhne bitka mezi taxikáři a babkami, hotelovými dohazovačkami. Volíme babku, která slibuje nejlevnější pokoj za 60Y (148 Kč) a do starého Dali nás doveze za pakatel MHD. Bez ní bychom museli jet tágem.
Odvádí nás na zastávku, kde chvíli čekáme na správný číslo busu, jezdí jich tu nespočetně. Za 1Y (2,5Kč) jedeme přes město na jiný terminál, kde přesedáme do dalšího spoje, který nás už převáží do starého města. Jízdné 1,5Y (3,7Kč) házíme rovnou do sběrného boxu. Staré město není úplně blízko a pěšky by to byla sranda na víc jak půl dne. Po levici máme sněhem pocukrované pohoří Cangshan s nejvyšším vrcholem Malong (4 122m). Dle evropských měřítek ale vypadá tak na dva tisíce. Po pravici leží další místní atrakce, velikánské jezero Erhai.

Žádné komentáře: