pondělí 11. února 2008

Den 7, Chiang Dao - Templ

Po třech nocích opouštíme guesthouse Ben a na hlavní silnici, kousek opodál, čekáme ani ne minutu, než nám zastaví projíždějící tuk tuk. Na to je Asie fakt super. Přichází klasické smlouvání o jízdné, ale už tak nějak víme kolik mu chceme maximálně dát, tak je to docela rychlý. Chlapík dostává 60B (32Kč) a může se frčet na busák. Severní terminál odkud nám to jede je o dost nuznější než ten východní směr Bangkok. Autobus naším směrem tu akorát stojí, takže během chvíle frčíme, což nás docela těší, protože neustále čekání na něco je na cestování to nejotravnější. Do Chiang Dao je to asi hodina a půl
jízdy, tak jízdenka za 40B (21Kč) je víc než příjemná. Busík má bohužel dost uzoučký sedačky, takže zabírám skoro dvě :-). Stále frčíme po 4pruhu, takže moderní doba je i zde v rozpuku. Teprve před úzkým horským údolím se to smrskává na dva kroutivé proužky. Přijíždíme do Chiang Dao, která má nezapomenutelnou kulisu v podobě krásně zelené stejnojmenné hory (2 225m) osamoceně trčící nad vším okolím. Sice je až třetí nejvyšší v Thajsku, ale rozhodně nejkrásnější co jsme zde zatím viděli. Autobus nás vysazuje na hlavní ulici a mizí v dáli. Jeskyně a chrám, které tu chceme navštívit jsou ještě několik kilometrů daleko, tak máme zase v plánu půjčit kolo, ale nikde žádné nenacházíme :-(. Nakonec jsme rádi, že nacházíme alespoň odbočku do hor, kde bezprizorně postáváme a přemýšlíme jak se tam dostaneme. Nakonec nám staví dodávka, která za těch pár km chce o dost víc, než co stál bus. Na osobu 60B (32Kč). Nakonec to bereme, abychom zde nestáli až do skonání světa. Typos nás odváží k pěkným a dražším apartmánům Chiangdao nest, ale my se tu ubytovat nechceme, máme v plánu ještě dnes pokračovat dál. Majitelka je moc hodná a dává nám náčrtek oblasti, tak se můžeme konečně i trošku zorientovat. Dodávkář nás odváží na parking u chrámu, ke kterému vede cesta pralesem s pěti sty schody. U meditujícího mnicha necháváme krosny a stezkou v pralese stoupáme k chrámu. Schodů je opravdu docela dost, ale naštěstí nejsou v kuse. Od chrámu jsou krásné výhledy po širém okolí, ale měl jsem tak trochu jinou představu jak to tu bude vypadat. Vlastní chrám není zas až tak honosný. Největší zajímavostí je jeskyňka plná zlatých Buddhů a fotek významných mnichů.

2 komentáře:

Dan Grund řekl(a)...

Cau Lisaku,
tak koukam, ze si uzivate cestovani plnymi dousky. Ale tak to ma byt... :-) Vice info poslu v mailu (ohledne Kavkazu a podobne)
Zatim. LosTrekos

Freefox řekl(a)...

JJ je tu naprosta pohodicka, na Kavkaz casu dost, az za dva mesice :-)...myslis ze se me jeste bude chtit z tepla zase na snih?