čtvrtek 6. března 2008

Den 31, Hue - Mauzoleum Minh Mang

Máme ještě chvilku času, tak se ptáme Gonga na to třetí mauzoleum. Když si prý připlatíme 20 000D (22Kč), tak nás vezmou nejen tam, ale i k soše Lady Buddha. Bereme to a kluci, 40-50 let starý, samou radostí za další melouch, skotačí radostí :-). Lady Buddha trůní na kopci, tak tam kráčíme po dlouhém schodišti. Je to velká bílá socha na způsob Panny Marie, jen s možná o něco šikmějšími očkama. U sochy nás překvapí silná účast žebraček, které nám nevyžádaně ukazují jizvy, popáleniny, divně pohublé nohy a jiné výdobytky jejich krásy. Tak té, nejvíc vlezlé, na oplátku ukazuji odřeninu z Číny a taky od ní žádné peníze nedostávám :-). V obležení žebráku nás to tu moc dlouho nebaví procházet, tak po zhlédnutí malého oltáříku mizíme zpět. Dalšími zkratkami se dostáváme k mauzoleu autoritářského císaře Minh Maga, které prý stavělo na 10 000 dělníků. Leží jen kousek od Parfémové řeky, tak je tu i spousta výletních člunů. Komplex se skládá se spousty templů a altánků v jedné řadě obklopený jezery. Nejhezčí z budov je asi Pavilón jasného světla, jenž spolu se svým okolím vytváří asi nejmalebnější zákoutí na dnešním výletu. Potkáváme tu asi nejdrsnější fotografku z celé cesty kolem světa,
která jen na tomhle místě vymrská snad stovku fotek. Žádný pupen na stromě není ušetřen. Nejhorší je, že se mě zdá, že fotí samý kraviny. Každopádně to prodloužení stálo za to. Návrat zpět do Hue je docela dlouhý a část cesty frčíme i podél řeky, tak se můžeme taky pokochat podobnými výhledy jak lodičkáři. Po cestě míjíme ještě jedno malé mauzoleum, neznámého názvu a naprosto bez lidí. Kluci nezastavují. Myslím si, že na motorkách je to o dost větší zábava, než jet s davem na lodi, ale to taky nemusí být špatný.
Chlapíci jsou nadšeni za 109 Kč, co si vydělali za 5hodin. Spokojeni jdou mastit karty do hotelu. Kdykoliv kolem nich projdeme vždy přátelsky mávají, což je fajn, když musí vědět, že z nás už nic nevymáčknou. Před hotelem mezitím otevřela babka stánek s bagetami, tak hned tři kupuji a bohužel i zároveň konzumuji, tak na sváču do autobusu už nic nebude :-).




Žádné komentáře: