čtvrtek 16. září 2010

D72 - Sopka Sabinyo (3 650) na trojmezi

Pres noc prsi, tak doufame ze se mistni stabilni opar trosku potrha a zitra na sopky bude pekne. Vstavani pred pul6 je fakt nechutne a navic ridic prijizdi stejne az v pul7. Razime cestou necestou do goriliho parku a tam stejne maji jeste zavreno a pak vse po africku dlouze trva.
konecne vyrazime v dobre sestave my 4 turiste + guidka vybavena kabelkou a bambusovou holi a hlavne dva typci s AK-47 tzn Kalasnikov jako ochranka opry proti divoke zveri.
Guidka nasazuju muj neoblibeny husi pochod mirnou rychlosti tak se pridavam k Bizovi ktery by zase rad kvaltoval aby mel tenhle kseftik uz za sebou - ani se mu nedivim pry to chodi 4x do tydne :-). Uz od oficiny narodniho parku (2 340m) je videt nas cil, rozeklana sopka Sabinyo , vypada dost impozantne nejvyssi z hor parku 4tisicova sopka ma vrchol v mracich /po cely den/ tak sme radi ze sme vybrali pochod na trojmezi. Dlouhou dobu kracime krovinatou/zalesnenou plani kde drive zemedelcili vesnicani nez byli po zalozeni parku presidleni. Pak uz je bamboo forest a nakonec takovej ten klasicky lisejnikovity, kde je vystup dost nekonecny nez konecne vylezeme na peak1. Od nej je uzasny vyhled jak do silene rokle opodal tak na vrcholvoy trojzubec porostly zeleni - fakt super vyhled. Odtud uz vidime do Rwandy a dal po hrebeni uz pujdeme po hranici. Cesta je dost casto zpevnena drevenymi zebricky po kterych se docela dobre stoupa ale klesani je trosku o hubicku. Bez nich by se to tu utopilo v erozi jak na Mount Keni. Po chvili jsme na peaku2 odkud delsi sestup do sedla a dlouhatansky zebrickovy vystup na peak3, coz je trojmezi. Nalevo je Rwanda obidlena podobne jak Uganda a napravo Congo kde neni ani zivacka. Jeste chvili pokracuji po hrebinku uz patrici Rwanda/Congo ale na o malinko vyssi peak4 uz cesta nevede tak tam ani nelezeme. Uzivame si s Bizem slunicko, ale za 15min co prijdou ostatni uz tu jen profukuje a litaji mraky, takze vrcholovka je uz dost mlzna. Sestup dolu je nekonecny ale Biz si pochvaluje ze sme dobra skupina ze sme to dali za 7 hodin. Po cesta jeste obr zizala, mravenci stehujici kralovny, pak dalsi co me pokousali kdyz sem si odpocival na kmeni a halvne zajimave plody ktere sou pry alkoholicke tak je chodi trhat opicaci a asloni aby se trochu picli - takze dalsi vymluva pro notorika, kdyz muze i slon tak muzu taky :-)
v Kisoru akorat probiha trh tak sme se sli taky podivat a je fakt uzasne co tu jsou zensky schopny tahat na hlavach ale ani cykliste nezaostavaji - jako prevazet na kole gauc nebo drevenou postel sem snad jinde nevidel :-)
najednou je na trhu obrovsky hluk pry chytli zlodejicka a jdou ho lincovat, vidim akorat litat hole nad hlavami lidi, ale do jadra a mezi cumili radsi nejdu...zitra uz opoustime Ugandu a pokud vse vyjde tak jak ma pojedeme zkratkou pres zemi turisitcky (ne)zaslibenou - Rwandu

Žádné komentáře: