středa 15. září 2010

D71 - Lake Bunyonyi a CongoDR

Vubec se nam nechce vstavat, tak mimoradne vylizima z luzka az ve 8 - proste sme si udelali maly vikend hlavne kvuli tomu ze zitra se bude vstavat velmi brzo. Nakonec na vylet k jezeru Bunyonyi taky bereme tago, protoze by to bylo jinak logisticky dost neschudny.
Jezero ma byt nejkrasnejsi v Ugande a taky nejhlubsi pry az 900 metru. Lezi dost vysoko jen par metru pod 2tisici. Nejhezci na nem jsou spousty ostruvku takze panoramaticke vyhledy z okolnich kopcu stoji opravdu za to. Taxikar nas odvazi samozrejme k nejdrazsi lodgi kde chteji za hodinovou projizdku docela dost penez ale jeden ze zamestnancu nam pod rukou domolouva vyrazne levnejsi zajezd. Projizdka je fajn a delame i mensi turku ke kosteliku na jednom z ostruvku. kolem nas pluji mistni na starych kanoich. zensky makaji na okolnich terasovitych poli a chlapy nevidno tak jen spekulujeme kde tak muzou zevlovat. Tato zahada se po chvili vyresi kdyz po plavbe vyrazime do zatuchle hospudky na mistni specialitu - bananove pivko. Panove tu debatuji u poradnych tuplaku. S pivem to nema nic spolecneho je to takovy spis kvasak, ktery zacne lehce chutnat az na nekolikate napiti.
Pak uz vyrazime na dalsi cestu a bereme to zkratkou kolem jezera coz je opravdu super cesta a na par mistech vyjizdime az na vrcholky kopcu s paradnimi vyhledy. Pak uz se napojujeme na novou asfaltku a zatim asi nejhezci cesta v Africe se dal krouti v kopcich. Mocne obdelane / zplundrovane kopce strida na chvilku i kus zachovaleho pralesa. bohuzel dal je uz cesta ve stavbe taks e to promenuje v lapani prachu. Samotne Kisoro, je taky docela dira ale hotylek je fajnovy. Po kratke obhlidce, zabookovani guida na zitra a obidku vyrazime na takovy spis fakultativni vylet na hranice s Demokratickou Republikou Congo.
Najimame si motorkare - dva stroje tak jedeme po trech a hura na hranice. Kuci to docela mazou a ze vsech stran pokrikuji deticky muzungu a mavaji - docela sranda. Hranice je takova trosku tejfni a pan s kverem nas usmernuje do ugandske oficiny kde se musime zeptat zdam muzeme "bez procedur" dal - je to v poho, tak mijime ugandskou zavoru a sme v jinem svete - to kdyz anglictina konci a congsti pohranicnici nas zdravi bonjour. sou pratelsky tak se snima fotime a pak hlavne u cedule Welcome to Congo. Pocit takoveho trosku "dobrodruzstvi" nam narusuje britska cestovka vracejici se z dvouhodinoveho vyletu a mezi nema je i clovek z Jicina no proste setkani rodaku na tom spravnem miste :-) dostavame se i za Congsou zavoru ale tam si nas uz panove predavaji z jednoho na druheho az koncime v kanclu u bosse, ktery vybira pasy, coz nas moc netesi. Jarda s nim trosku promlouva Francouzsky, takze musim uznat ze i tenhle jazyk se muze nekde hodit :-) a chtel by nam vydat viza ci co, coz se nam nechce, tak nam pasy nastesti vraci a vypousti. Tady by to chtelo guida ktery to tu lehce podmazne abysme se mohli zatoulat dal. U smeckare jeste menime prachy na pamatku tak mam super bankovu s lidmi tezici diamanty. Pak uz frcime zpet a lehce nas potrapi destik, ale itak to byla dobra akcicka, ktera nas bavila vice nez jezero rano.
Zitra nas ceka vstavani pred sestou a trek na sopku lezici presne na trojmezi. Snad pujdeme samy, protoze ostatni muzungove tu chodi hlavne na stopovani horskych goril, ale proste dat 500USD za pul dne na to jeste nemam :-)

Žádné komentáře: