pondělí 13. září 2010

D69 - NP Semuliki

Rano mame stesti hned na dodavku a ani nemusime cekat. Cesta je bez asfaltu a line se peknym severnim podhurim Ruwenzori, ktere nakonec prejizdime prusmykem a klesame do nizinych rovin reky Semliki ktera se krouti pralesem a dela prirozenou hranici Conga a Ugandy. Po ceste je stavba silnice kterou ridi Cinani - sou uz fakt vsude :-)
Stavime hned u HQ parku kde to moc nezije a cekame na ouradu az otevre boudu a pak i na guida.
Mame v planu jit RedHead Monkey trail ktera ma vest pralesem az k te hranicni rece, ale guid nam to vymlouva pry je to ted nemozny kvuli zatopenym casti lesa. Samozrejme mu neverime ani slovo, bohuzel kazdy tady vypravy jen to co se mu hodi, ale casem mu musime dat za pravdu. Vyrazime tedy jen na zakladni cestu na gejziry. Hned zkraje pralesa me nejak zahadne spadne velkej mravenec na hlavu a pokouse me. Tak si vzpominam na slova jednoho znameho at se neenchame v Semliki sezrat :-). Les jinak pekny, ani moc komaru, jen pavouku vsude spousta - takze pro milovniky lahudka. Les je jinak taky vyhlasenej spoustou opic a ty tu fakt docela casto poskakuji. Cerno bili a dalsi druhy. Gejziry jsou vlastne jen mista kde to docela bubla a nechaji se tam varit vajicka ve vode. Zkousime jeste jednu stezku ale vody a bahna je tam pozehnane takze na pohorky uz je to moc, guid v holinach je samo v pohode.
Celkove to stalo docela za to, proste prales :-). Nechce se nam cekat na dodavku zpet tak se vydavame po "silnici" zpatky do sedla. Zakruty pribyvaji a pohled na Congo je cim dal lepsi, jen to vedro a dusno nas pekne unavuje. Preci jen sme tu zatim zvykli na velmi prijemnych 25 stupnu a suchy vzduch, proste pocasi ktere sme vubec necekali. Taky je tu vsechno relativne vysoko, to Semliki ma 600m nad morem a je to pry jedno z nejnize polozenych mist Ugandy. Dodavky jezdi jen opacanym smerem tak doufame ze tech 55km nebude muset davat pesky. Nastesti tesne pred prusmykem stopujeme jeep s nejakou sajbou a ty nas odvazeji az do Fort Portalu, takze super, zatim nejlepsi jizda v Africe a navic zadarmo :-)
V Portalu jeste litame po bankach chceme neco vybrat z bankomatu ale moc se nedari, nakonec asi 5 se s nasima visama kamaradi a dela z nas temer milionare :-)
Casu mame jeste chvili tak vyrazime taxikem na kraterove jezero kus za mestem. Neni to zas az takova slava ale blbnou tam opice, hlavne kockodani, tak tam spis jen tak lelkujeme. Na vecu zas do ulicky u naseho hotelu kde se smazi vsechno mozne.
Zitra vyrazime do dalsiho parku na hrochy :-)

Žádné komentáře: