úterý 7. září 2010

D63 - Mount Kenya Trek III. - Point Lenana (4 985m)

V krasny cas 2:22 a 22 sekund se budim a pak i ostatni - vrcholovy den zacina. Zjistuju ze me namoceny softshelly i pohorky zmrzly takze se pujde urcite krasne :-) Teplomer ukazuje -6 stupnu takze asi neco plati na rceni ze Mt. Kenya je "studena hora na rovniku". Jsme radi ze noc ve 4300 metrech jsme prezili bez bolesti hlavy a vydavame se do tmy, kterou nam zpestruje jen mracno hvezd. Tyhle nocni pochody fakt nemusim, ale co se da delat.
Po prejiti plane nas ceka stoupak, ktery nas trosku roztrha a na "deposit" mistu (4 640m), kde nechavame krosny cekame s Crisem asi 15 minut na zbytek coz se dost projevuje na nasi prokrehlosti. Odtud uz nas ceka primy vystup primo na vrchol. Ve svahu sviti i nejake cizi celovky tak uplne samy nejdeme. Mijime jeste pekne jezirko a pak uz se necha jit i bez celovky. Poslednich par metru je trochu skalnatejsich a i presto ze finisuju me utika vychod slunce na vrhcolu asi o 5 minut, ale i tak je to fajn. Asi jen 30 metru pod vrcholem lezi chlapik s tim ze uz nemuze dal, to je smula. Konecne sme tu na 2hem nejvyssim masivu v Africe i kdyz tenhle trekovy peak je az treti nejvyssi. Primo na vrcholu je nalepka Starobrna, tak tu byl asi nekdy i nejaky kovany Moravak :-) Nez dojdou ostatni tak cizi vyprava schazi, takze si tu pekne zewlujeme samy.
Sestup od baglu je takovym prudsim sutovym udolickem, kterym bych rozhodne nechtel stoupat a pak uz zacina kratoucka ale nejhezci cast celeho treku, cesta lobelivoym lesem. Od chaty Sirmion je uplne nejhezci vyhled na cely masiv tak tu dlouho zewlujeme - jidlo sem prichazi zebrat i daman kapsky, takovej prerostlej sysel, tak ho kvuliva fotce lakam oriskama bliz a bliz az se me nakonec vrhne po ruce, tak ho musim ztrestat bambusovou holi. Nastesti me nekousl do krve ale i tak si ostatni delaji srandu ze budu vzteklinak, ale nastesti se me to nezda moc pravdepodobny.
Sestupova cesta na Old Moses hut je opravdu nekonecna, nakonec se trhame - kazdy jdeme svym tempem. Cela krajina je podmacena a co chvili se clovek klouze v blate, utrpeni. Navic pak cesta stoupa na hrebinek a od tama brutal bahnity sestup. Docela na to slapu nerad bych odpolko nejak zmoknul jak hrozil Cris. Nakonec se jde celkem pres 3 hrebinky a pak dlouhatansky sestup kopcem bez kloudneho vyhledu se zaverecnym usekem kde by se fakt hodili holiny. Prichazim uplne tuhej s tim ze tech par opravdu peknych vyhledu za tuhle tridenni makacku navic draze zaplacenou asi nestalo. Spravce chaty me odvadi do pry zabookovany mistnosti od Crise, tak si tam rozbaluju spacak a na 2 hodky vytuhavam. po probuzeni se divim ze tu jeste nikdo neni a doufam ze to zase neskonci nejakym ztracenim :-). Kupuju pivko a vyhlizim ostatni. Po dalsi pulhodine prichazi zdrcena postavicka Crise s jeho super batohem a igelitkou v ruce. je uplne grogy a taky se mizi natahnout. Ostatni prichazeji az za dalsi pulhodku taky docela grogy. Na chate je zajezd nadsenych spanelskych duchodcu, tak jim tu zitrejsi etapu plnou stoupai v bahne fakt nezavidim...k veceri si davam nejakou drahou slichtu protoze sladkosti me uz vazne lezou krkem. Jen co pada tma vytuhavame....

Žádné komentáře: