středa 30. dubna 2008

Den 85, Ankara (850m)

Cekani uteklo necekane v pohode asi i kvuli tomu ze jsme skocili jeste do jedne restaurace. V 19 nasedame na bus. Pospavani neni nejlepsi protoze rve telka, kde je reklamy stejne jak filmu. Za chvili uz mam docela prehled co ted v Turecku leti za produkty. Tentokrat nas cekaji jen dve vojensky kontroly, preci jen razime zapadnim smerem a hustota kurdskeho obyvatelstva pozvolna klesa.
Po paty rano se uz rozedniva tak zlehka sleduju krajinu. Uz nejsem oblezeny zasnezenyma horama ale jen takovou zvlnenou krajinou ocividne zelenejsi. Ankaru spocatku objizdime po velikanskem obchvatu. Mesto se jevi vetsi nez uvadenych necelych 4 milionu obyvatel. Protloukame se ranni spickou na obrovsky terminal, jehoz polohu D komentuje ze lezi "in the middle of nowhere". Rovnou zde kupujeme listky na zitrejsi cestu do Istanbulu, kde chceme pobyt posledni tri dny. Nakonec takovy mensi oddech.
Jelikoz jsme nepocitali ze se sem vubec podivame, nevime o meste vubec nic. Jen ze u stanice metra Ulus maji byt nejaky hotely. Nastesti terminal neni tak marny jak se puvodne jevil. Je zde konecna metra. Kupujeme listek a frcime smer Ulus. Prvni hotely maji ceny pres 100USD za noc, coz moc lidove neni. Nakonec nachazime obvykli pajzlik, kde tece i tepla voda, tak se mozna do sprchy dnes odvazime :-)
Vyrazime smer pevnost, ze ktere je pekny vyhled po celem meste. Je to shluk ruzne roztrousenych novostaveb, kam az oko dohledne na vsechny strany. Jen kolem pevnosti jsou po okolnich kopcich nalepena puvodni staveni. Dal nas kroky vedou k nejvetsi mesite ve meste a nakonec tak trochu po slepu do Ataturkova mauzolea. Sice jsou to jen 3 zastaveni, ale dost od sebe tak je to prochazka na cely den. Na hotel se vracime dost usli ale davame si takovy mensi zavazek ze na pevnost skocime jeste jednou az padne tma. Nejvetsim zazitkem je zde prechazeni ulic, protoze je to tak trochu adrenalinovy sport. Pesaci jsou zde vedeni jak obtizny hmyz, pred kterym se nejen nezastavuje ale i nespomaluje. Lidi jsou tu dost jiny nez na vychode, o dost vic evropstejsi. A i devcata o neco pohlednejsi.

Žádné komentáře: