neděle 6. dubna 2008

Den 62, Java - Dienten Plateau (2 092m)

Rano nas prekvapil offroad, ktery pro nas prijel. Mimo ridice jeste anglicky mluvici guid. Cekali jsme nejaky busik a ona to je privat tour :-).
Docela dlouho jedeme zastavbou lemujici silnici. Nakonec se preci jen dostaneme do volne prirody, ktera je tu moc pekna. Po ceste nad doprovazi pohled na 3tisicovou sopku. Na prvnim miste na foceni objevujeme gigantickou pavucinu a v ni pavouka vetsiho jak dlan. Trochu ho skadlim velkym steblem, tak se do nej nekompromisne zahryzuje. Guid rika, ze je poison, tak ho radsi nechavam uz na pokoji. Po zkusenosti s hadem v Malajsii, timto pavoukem a s plazem v jungli u Krabi (o cemz jsem zatim nepsal), lehce prehodnocuji vybavu do jungle. Sandale a sortky se me prestavaji zdat idealni vybavou :-)
Guid se rozpovidava o haveti a rika ze se tu veri, ze kdo ma pavouka doma, ze bude mit good luck. Ale vyjimka potvrzuje pravidlo, kdyz domu prijde velky cerny tak je to bad luck, zvlast kdyz te kousne. Nasleduje amaterska prednaska o hadech. Pry tu zije zluty, hnedy a zeleny had. Zeleny had je nejvetsi dobrak, kdyz kousne tak mas 30 minut na zachranu, coz neni zrovna dvakrat hodne. Ke vsemu leze po stromech a obcas zaleze i do ruznych pristresku, takze vesnicani kazdy dva tydny smejci ruzny strisky dlouhym bidlem, zda tam neni nahodou Mr. Green Snake.
Mijime stanek na kterem maji Duriam, ktery chci mermomoci zkusit a zatim jsme ho nikde nevideli. Je to ovoce mnoha nej, nejdrazsi, pry nejlahodnejsi ale i nejsmradlavejsi. Kupuju ho a zjistuju ze me vubec nechutna, coz je dost velka vyjimka protoze me chutna skoro vse. N se z nej malem obratil zaludek. Tak ho nechavame nasim pruvodcum. Ty ho maji na palubce, takze jediny efekt zkousky je smrad v aute. Ale i tak jsem rad ze jsem ho zkusil.
Stoupame vys a vys a kolem je obdelany kazdy kousek pudy, terasovita policka jsou moc pekna. Zemedelci se ale musi dost ohanet, maji tu tri sklizne do roka a zeleninu asi furt.
Prijizdime na nahorni planinu, kde prohlizime zbytky nejakych chramu, pak sirnej krater, kde to solidne bubla a spadnout tam je posledni. par mistnich si nas foti, proste atrakce z Cech. Posledni zastavkou ma byt vrchol vyletu barevne jezero, ale zatahuje se tak efekt neni takovy. No sun no fun. Na zpatecni ceste nabirame par se Slovinska, ktery teprve zacina, tak nas dost zpovidaji. Zpousti se klasicky odpoledni slejvak a ze silnice se stava mensi reka, ale doplouvame v pohode zpet.
Takze uz jen klasicky bazenek a vecere v oblibenem warungu.

1 komentář:

Helena Sl. řekl(a)...

Petrine, mas pred sebou poslednich par dni, tak uz ty hady snad zvladnes. Stastnou cestu domu!