pátek 25. dubna 2008

Den 80, Kars (1 768m)

Po dlouhe dobe zase na siti, takze vsechny verne zbyle ctenare timto poprve vitam z Turecka, mozna lepe receno z Kurdistanu.
Po navsteve Davıda Garejy se odpoledne ve Tbilisi udelalo moc pekne, tak jsme se rozhodli zmenit plany a hned druhy den vyrazili smer Kavkaz po takzvane Military higway na rusky Vladikavkaz. Po ceste nas cekalo prekonani sedla 2 378 metru, ktere bylo docela solidne zasnezene. Pak 5 malych tunelu pres ktere byly nasipane laviny. Ubytovali jsme se v mestecku Kazbegi (1 750m), jen 18km od ruskych hranic, v soukromi. Podnikli jsme dve krasne tury za super pocasi, ale puvodni plan vylezt na 5tı tisicovku Kazbeg jsme zrusili pro nedostatecnou zkusenost a vybavu. Na zpatecnı ceste do Tbilisi jsme se rozhodli nejet do Armenie, protoze viza ziskane na hranicich plati udajne jen 3 dny a byla by to strasna honka. Prejeli jsme tedy do mestecka Achalcicke jen 18km od tureckych hranic. Odtud jsme podnikli vypravu do skalniho mesta Vardzia, kde jsme byli naprosto sami, coz bylo dost super. Vcera tu byl "prazdnik" protoze se slavıl svaty Jiri, tak jsme tez oslavovali, ze dnesni rano nebylo z tech nejlepsich.
Popis hranic je na samostatny clanek ale podarilo se nam nakonec dostat do prvnıho vetsiho tureckyho mesta. Odtud nas cekalo prejezd vysokeho sedla 2 540m a na druhe strane nas uz naprosto jina krajina, nahorni plane kolem 2iısic. Dorazili jsme do lokalniho mesta Kars /70 tisic obyvatel/ a preckavame tu vetry zvedajici obrovske mracna prachu, dost sila. Turci fajn, za dnesek jsem si, uz asi minimalne 10x s nekym podali ruce.

Žádné komentáře: