čtvrtek 1. května 2008

Den 86, Istanbul

Posilam prvni pozdrav z "Evropy" i kdyz pred Bosporem to vypada podobne jako za nim :-)
Rano jsme se lehce prokousali ankarskym metrem smer giga otogar a jelikoz jsme dorazili s vetsim predstihem udelali jsme i nejake dokumentacni fotky, takze az budu v Cechach tak doplnim. V 9:00 se rozjelo najednou asi 20 busu tak vznikla mensi tlacenice. Hned na to volne perony zaplnili nove busy a my v 9:30 vyrazime v dalsi vlne strojoven. Mame peknou pruvodci, tak nemusime koukat jen po krajine okolo. Ceka nas vic jak 400 km, jak jinak nez zapadnim smerem. Cesta utika v pohode a my muzeme sledovat jak se krajina zvolna meni. Pribyvaji stromy a nejakych 200km pred Istanbulem to uz vypada skoro jak od nas, teda az na ty mınarety vsude okolo. Cim jsme bliz tim je krajina vic zastavene bytovymi domy. Zacinaji vyhledy na more a nakonec se pres Bospor dostavame do Evropy.
Cesta Istanbulem trva skoro hodinu a to je dalnice docela volna. Otogar je v podzemi, kde pred chvili muselo neco shoret. Je tu desneho koure a pozarni vozidlo. Projizdime neohrozene dymem a cesta po vic jak 6 hodinach konci. Terminal je dost zaslej ale je tu zase metro stanice tak frcime smer centrum, respektive stanice Aksaray , kde je prestup na tramvaj. Nechceme se tahat daleko s krosnama tak testujeme jen dva hotely a druhy bereme i kdyz je o neco drazsi.
Pesky vyrazime k Modre mesite, Hagia Sofii a na nabrezi. Pocity mam podobny jako kdyz jsme z prijeli z Ciny do Severniho Vietnamu. Cestovatelske "osamoceni" je vystridano prodiranim se davem ostatnich turistu, kterych je v urcitych mistech vic jak mistnich. Ale je tu pohoda a pamatky a pocasi pekne tak si rozhodne nestezujeme :-)

Žádné komentáře: