neděle 7. listopadu 2010

D97 - Lago Atitlan

Cervezka na noc nebyla uplne nejstastnejsi tak se budim v 6 rano ale tim padem akorat odchytavam vychod slunce na sopce San Pedro (3 020m), nas cil na pondeli. Letim na strechu hotelu ktera se jevi jako dost dobrej mirador a kocham se pohledy po okoli. Vlastni Santiago se jevi ze strechy tak trosku jak skvotik, binec na strechach a vlnitej plech kam se podivas. Behem dopledne si sem vybehnu jeste nekolikrat - neda se tak rychle nabazit.
Vyrazime na nedelni trh kterej se akorat rozbiham a hned testuju sve smlouvaci schopnosti, prakticky nikdo neprotestuje, takze i ma cena je asi furt dost nadsazena. Indianky, teda mayky, tu chodi v krojich a je to tu docela barvity. Pak uz frcime do pristavu ale lod nam ma jet az za nejaky cas tak stihame i pohodovou snidani v pristavnim bufaci. Typci samozrejme zkouseji ze si muzeme zaplatit expres lod a jet hned ale nikam nespechame tak na ne peceme. Vsichni se tisni v zadu tak jsme nadseny ze mame predni mista s pekyni vyhledy jeste vytahuju plavky aby me konecne doschly...Jezero je vsak docela rozboureny a za chvili nas dost slusne kropi voda, takze uz ty mistnaky pomalu chapeme. Panove tam sice neco caruji s plachtou ale moc to nepomaha a nase krosny dostavaji jednu sprsku za druhou. Plavba je to jinak pekna ale je jasny ze budeme susit. Nakonec si sedam dozadu ke kormidelnikovi, ktery me doporucuje nejaky velmi levny hotylek a po pristani jeste schani pohunka ktery nas tam dovede. Tesne pred dvermi me vsak odchytava nejaky prastary dedek v kroji za ruku a odvadi o hotel vedle za stejnou cenu tak ani moc neprotestujeme. Navic mame balkon s hamakou a pekny pohled na mesto.
Odpolko vyrazime na maly vylet po mayskych vesnickach na brezich jezera - do prvni se vezeme jeste tuk tukem a pak uz kracime po svych. Je to docela zajimava vyprava - pekne vyhledy na jezero i na sopky, na indiany v krojich nosicich otop. Po ceste se stavujeme na obidek v luxusnim resortiku v krasne zahrade s vyhledy kde ale neni ani jediny turista tak si tu prijemen odpocineme pred dalsim pochodem. Uz se tesime ze konecne skonci silnicka a do poslednich dvou vesnicek co mame v planu pujdeme po pesine. Potkavame vsak typka ktery nas dost strasi ze prave na tech pesinach operuji banditi a ze kdyz tam vyrazime tak nas minimalne oberou. Tuto informaci potvrzuje i dalsi typek takse rozhodujeme tam uz nepokracovat. Varovani mistnich se vyplati poslouchat. Tak alespon jdeme kousek do kopce do vesnice ktera neni ani na mape a muzeme sledovat davy indianu jdouci na msi. J to tady uz dost chudy. Zpet plujeme zase lodi ve vlnach. Vecer je zase zatazeno. Tak do dvou je tu vzdy krasne a pak uz rapidne pribyvaji mraky. Vecer uz jen pivecko a pizza ve fast foodu kde je po chvili narvano kvuli mensimu destiku

Žádné komentáře: