středa 1. prosince 2010

D115 - Maraton na konec sveta 3 - Smer Buenos Aires

Pohunek me budi telefonem uz v 4:30 takze sem si to sve apartma fakt neuzil. Na snidani jsem z naseho letu az treti a to jsem vyrazil jak strela. Docela si nakladam, jelikoz me dnes ceka poradny sportovni vykon - cely den v letadle :-)
V sest sme uz na letisti a leti nam to az v osm, tak sme snad ani nemuseli tak spechat. Trosk use obavam zda me na kontrole nevyhodi vodu a samponek ale pan u monitoru pise SMS, takze je to tu trosku volnejsi :-). Tentokrat letadlo neni tak narvany tak je super ze mam vedle sebe misto, ale hned vedle sedi takovy zjev - brazilka a taky si chce povidat, asi vsichni tusi ze jedu sam a ze me musi rozveselovat :-). No vypravi zajimavou historku ze pracuje v Mongolsku ale kdyz vzdy jednou za cas na par dnu prijede zpet domu ze vzdy nekdo z rodiny umre, nejdriv bratr a pak matka - docela me prekvapuje ze s u toho smeje :-) Za mnou je volna cela trojka ale nez se rozhoupu tak tam nejaci indove premsiti 3sve deti, ktere samozrejme dost zlobi. Jako posledni prijde do letadla asi 6 opravdu slusnych ortodoxnich vousacu se spoustou tasek tak uz tak moc rad nejsem ze kontrola byla volnejsi :-))
Let probiha relativne prijemne jidlo - piti - spanek - gembleni a tak porad dokola, docela to utika na to ze je to nejdelsi let co ma qatar v nabidce, krasnych 14hodin a mysli mze to bylo 12tis km. Celkem davam asi 5heinekenu ale na tu delku letu je to spis k zavodneni nez na naladu :-). Najednou zacina nejvetsi show, vousaci se jdou modlit v ulickach a lidi se je foti. Po modlitbe se vsichni vrhaji na ty sve tasky a dost se v nich hrabou, tak jen cekam jestli nevythanou nejaky dabluv strojek, ale nastesti ne. Trasa je zkraje docela zajimava - neberu si fotak protoze qatar sem uz jednou z letadla fotil ale delam chybu - je pekne svetlo a letim lip. Je videt cela zatoka s mrakodrapy a pak ta nova moda - Port Arabia - obrovske umele ostrovy. Pak uz jen totalni placka - v Qataru fakt nic neni. Otocku dodelavame pres Bahrain ktery je jeste nudnejsi z vrchu nez Qatar. Pak uz prelet cele Saudske Arabie. Je to opravdu prehlidka vsech pustin co snad existuji - poust piscena oranzova, zluta, vyblita...kamene plane, puste hory..proste mesicni krajina. Mezitim par silnicek. Letime i kousek od hlavniho mesta Rijadu, coz z dalky vypada jak jen par mrakodrapu u dlouheho bulvaru a nic vic, teda az na par prasnych mraku. chvili pres Rude more a sme v Sudanu, ktery je jen o neco min pustejsi nez co jsem videl predtim. Chci jeste pcokat na Chartum ale napul vytuhavam a navic se letadlo zatemnuje a zaviraji se okynka. Po trech hodinach prichazim k sobe, tak jako jeden z mala otviram okynko a koukam - Uz sme nas Stredoafrickou republikou, tak ji alespon vidim z vrchu protoze ta jako neni vubec bezpecna. Je to v podstate vykluceny prales a blativych silnicek hodne pomalu, ani te zastavby moc neni. Sem tam nejaky velky pritok Conga. Pak se uz objevuje opravdovy prales a letime pres Kamerun, Congo a Gabon. Tady divadlo konci - uz je jen Atlantik, fakt nekonecny.
Po vic jak 14hodinach jsme konecne nad brazilskym uzemim. Je tu tak polojasno a traffic jam, tak nam kapitan hlasi ze budeme asi 20 minut poletovat po okoli - proste sme se dnes proleteli malo :-). Nakonec je to docela dobry takovy vyhlidkovy let po Sao Paulu a okoli - chudinske ctvrti, ctvrti bohatych...subjektivne hodnotim dle vlniteho plechu a bazenu. Okoli je fakt super, junglozni vrsky. Konecne pristavame. 2/3 letadla odchazi, my zbyli maratonci cekame na dalsi etapu. Letusky jsou taky dost hotovy, dost si makli ale taky uz maji padla. My videme jak se uklizi letadlo - je to docela kalup a je jich jak much. Nakonec nastupuje snad jen 20 lidi, takze zbytek cesty uz sme poloprazdny. Jak sem byl v pohode, tak to cekani na plose me nejak dorovnalo, sem uz nejaky vyrizeny. I tak se nejak dozivam pristani do Buenos, coz je obrovska svetelna placka.
Moje krosna vyjizdi az mezi poslednima, tak sem rad ze tu semnou je, uz sem byl chvilku docela nervozni. Vybiram penize z bankace a jeste overuju zitrejsi let do Ushuaie, jestli vubec leti odtud. Je tu pekne vedro skoro 30 stupnu. Pak uz trosku na sebe nadavam ze sem si vubec nezajistil nejaky bydleni kdyz sem ted tak zmlacenej. V hale se me spat nechce kdyz se sam a mam uz i tu krosnu. Na informacich ma rikaji hned u letiste je nejaky BB za 60USD, coz je tedy dost, ale asi bych to dal abych uz nemusel nic resit, pak tam volaji a je to pry za 80USD tak na to pecu a dohaduji se s taxikari. Nakonec jedem kousek za letiste ale vse je obsazeny ale pak si rikam ze sem si tam mel skocit sam a nenechat se jit psat taxiakre, no uz je to jedno veze me do centra za 25USD coz dokonce sedi podle 10let staryho lonelyho. Nejak sem netusil ze je to vic jak 30km po dalnici - proste jako byla ruzyn skoro u mlady boleslavy. Nakonec stavime u hotylku jen par metru u Kongresu. Ten je za 50USD, no peklo. Jeste zkousime jiny ale vse je plny nebo jeste drazsi. Navic se tu vsude mota spoustu bezdaku, tak nejak rezignuji. I kdyz si pak rikam ze sem se mohl nechat dovezt do to hostelu kde sem byl pred par lety. Kazdopadne je videt jak cestovani samotnej neni vubec levny, bejt ve dvou tak je to skoro zapolovic. Navic za ty prachy je to dost nuzny tak si rikam jestli to muzu vubec nazivat svabikem kdyz to bylo tak drahy - ale kdyz vidim jeden vzrostly kus v koupelne tak nemuzu jinak - Vsech svabiku kral :-)

Žádné komentáře: