čtvrtek 2. prosince 2010

D116 - Maraton na konec sveta 4 - Ushuaia

Spim blbe, nejak se podvedomne obavam ze by me chlapik nemusel zbudit a ja tu budu trcet. Takze v 5:20 sem uz na recepci, kde se dozvidam nepeknou novinu ze jsem si blbe seridil hodinky a ze je teprve 4:20, ach jo - to uz je snad posledni hrebicek do rakve :-) hodinku tedy jeste pospim a pak uz me vita taxikar ze vcerejska, ze nakonec nesel spat protoze mel jeste ryta a vezme me zase spatky. Kdybych nekde pretrpel tu noc na letisti udelal bych asi opravdu lip nez tenhle super vylet za 1800kc :-))
Po dalnici frcime zpet a rikam si ze v barackach hned vedle bych tedy bydlet fakt nechtel. Letim z noveho terminalu, kterej je castecne jeste ve stavbe, jinak je totiz letiste uz takove zasle. Je tu hrozna fronta, protoze se stoji snad na vsechny vnitrostatni linky v jedne rade. Nikdo ani poradne nevi kde konci jak se krouti a vladne tu jista nervozita. Nastesti pohunek pousti nejakou pani co ma asi urgent odlet a ja mu taky ukazuju letenku tak pousti i me i kdyz me to leti az za vic jak hodinu. Docela sem msi oddechl, protoze furt vyvolavaji nejaky senory a senority na last call
Sedim az v predposlednim ranku a letadlo je extra nahusteny, cela biznys trida zrusena a sedadla skompriovany vic nez obvykle - podle karty letadla by tu melo sedet asi o 16 lidi min nez je ve skutecnosti :-). Obcerstveni prachbidny nebo sem se moc zmlsal katarem :-)
Buenos Aires konecne vidim z vysky i za dne a je o nekolik radu min zajimave nez Sao - proste giganticka sit ulic na naproste placce a tak vypada i pampa v okoli, tak to jeste trochu dospavam.
Zajimavy to zacina byt az tesne pred koncem - mraky se trhaji a pod nami divocina - zasnezene hory, jezera - prelet Magallensova pruplavu a pak uz pristavame v pekne otocce na drahu sousedici primo s morem - fakt pristat o 10 metru vedle tak poprve taham plovaci vestu z pod sedadla :-)
Letistatko je malicke tak me prekvapuje ze tu maji prsty. Budova je pekna s pouzitim dreva. Zase cekam na bagl jako posledni az si rikam zda ho na posledni chvili neposlali trebas na druhou stranu Argentiny. Vyuzivam kontroly dovozu potravin, kde si pujcuju nozik a likviduju obal, kterej je uz na par mistech stejne death. Tak sem konecne tu na ¨fin del mundo¨jak si Ushuaia rika. Vyrazim ven a ono krape a do toho slunicko, na horach na obzoru snezi, proste zacatek ¨cervna¨jak ma byt. Chvili premyslim ze bych si dosel pesky i kdyz to ma byt asi 7km, nezda se to tak daleko, ale pak is rikam ze se radsi projdu bez krosny - mezitim vsak vsechny taga odjeli tak uz trosku drze se ptam chlapika ktery nastupuje do nejakeho auta jestli by me nesvezl a v poho, tak setrim prvni kilko :-))
Pak uz pobiham s krosnou po ubytovacich kapacitach a je jasny ze skoncim v nejake spolecne noclezarne, protoze je to tu vetsinou jeste drazsi nez ten vcerejsi vypeceny nocleh v BA taky skoro vse obsazeny. Jako docela sem neveril svym ocim kdyz me pani za 40USD nabizi pokoj 2x3metry kde neni nic vic nez postel. To byli lepsi uz lodge v nepalu za 20kc :-). Koncim tedy jak sem cekal v mensim dormu s 3dalsima. Jeste jdu poridit do zelezarstvi zamek, protoze tady se pokoje nnezamikaji jen lockery.
Pak uz vyrazim ve svych dabelskych scarpach na vejslap. Pocasi je stale divoky - chvili slunicko, pak snezi, pak par kapek a takhle furt dokola. Ale celkove je docela pekne tedy kdyz nepocitam hory nad mestem kde asi snezi dost - tak to jsem necekal kdyz je tu zacatek leta
Zda se bohuzel ze nove koupene ortopedicke vlozky jsou jeste horsi nez ty puvodni, tak trosku propadam skepsi jak to tady ty dva mesice odchodim. Navic mesto je nic moc a je tu sileny dopravni ruch, ktery teda nechapu, kdyz tu tedy neni v podstate kam jet. Navic unava. Jdu po silnici smer lyzarske centrum, kdyz je tu najednou vyznaceny kamino do lesa, tak ho zkousim a nalada je hned o moc lepsi - je to super lisejnikovy prales s houbama rostoucima s kmenu, vsude povalene kmeny, proste prales jak se patri, navic se zda ze se ty ortopedy proslaply a uz se jde vyrazne lepe. Stezka vede podle ricky a je super - zacina se me tady libit. Navic nikede ani noha. Koncim kousek pod nepramavajici lanovkou a pokracuju dal po sjezdovce. Zacina snezit cim dal vic tak mam chut to otocit, ale na druhou stranu si rikam ze nedojit az k ledovci by byl hrich. Tady je uz vyletniku vic a kdyz vidim jak se tu brodi v teniskach tak ty moje boty vypadaji proti jejich jako tank :-). Ptam se nejakeho pocestneho jestli to stoji zato dojit az nakonec tak prej jo - ze je to moc zajimave. Vylejzam tedy az uplne nahoru a ledovec v uctihodne vysce 780metru nad morem je necekane cely pod snehem tak vlastne neni nic videt a i kdyby nebyl tak je dost malinky. Tak si rikam jestli to ten typek myslel vazne nebo si delal podobne srandicky co ja obcas :-). No nakonec to zas az takovy marny vystup nebyl - nebe se trha a je pekny vyhled na celou Ushuaiu a kanal Beagle. Na zpatecni ceste se ke mne pridava nejaky coklik ktery se bavi tim ze se vrha pod kola taxiku, ktery svazi turisty z pod lanovky. Nakonec se ho zbavuju az ve meste kde na nej zautoci poradna smecka. Vecer uz nastesti v teniskach pobiham po meste a zjistuju co a jak - busy dal jsou jednak dost vyprodany a taky pekne mastny. Typek z dormu me docela vystrasil ze tu musel dva dny cekat na bus. Nakonec jeden jede ale uz pozitri, posledni 3 volny mista, a popozitri je vyprodany, tak to tu tedy trochu zkratim. Vecer se krasne nasviti dozlata hory v pozadi ale vybiram blbej smer a furt se tam motaji nejaky domky a nez si uvedomim ze sem mel sebehnout do pristavu tak uz je to samo za mrakem. V dormu samo binec furt nekdo chodi sem a tam, takze nocleh tak trochu ocekavany.

Žádné komentáře: