čtvrtek 12. srpna 2010

D46 - Cesta z Tibetu do Nepalu

Rano uz nastesti neprsi - monzumove mraky se pres noc pekne vyprsely. Sme radi ze opoustime naz nechutne vlhky kamrlik. Nestihame ani snidani, protoze Tenzing nejak chvata a chce aby sme na cinsko/nepalskou hranici dorazili co nejdrive. Opoustime jeepove Zangmu tedy docela kvapem a stale dramatickym kanonem klesame, obcas uz rozbitou a zalitou silnici vodou, 8km z kopce do hranicni vesnice. Pres reku koukame uz do Nepalu a na takzvany most pratelstvi, kde presne uprostred zluta cara deli oba dva staty. Tenzing vypravi jak jeho krajani se nebezpecne dostavaji pres hoodne divokou reku do Nepalu pomoci nejakych klad. Cekame skoro hodinu protoze se celnice neotvira v 9:30 ale az v 10. Vsema procedurama nas Tenzing provazi protoze vsude musi ukazovat nas permit. Z mostu jeste naposledy zamavame Prokopovi a Petrovi, kteri nas doprovazeli poslednich 15 cinskych dnu, a pres zlutou caru se dostavame do svobodne zeme.
Nepalsky barak je proste jeden z mnoha v ulici a kdyby tam clovek nesel tak se asi nic nedeje. platime vizum a za par minut mame nalepku v pase. Domlouvame jizdu do KTM dodavkou kde uz jsou dve turistky a za chvili jedeme - pakistanci by to brali jako dost nevytizeni stroje kdyz nas celkem jede jen 7, oni by tam narvali minimalne 16 :-). Pokracujeme dolu kanonem a furt je na co koukat - tohle nepalsky podhuri plne ryzovych policek na svazich zelenych hor je opravdu moc pekne. V nejhezcich pasazich by se urcite vyplatilo vystoupit z busu a jit par km pesky - zatim je provoz prakticky nulovy. Silnice je kupodivu docela dobra az na par mist kde voda urvala povrch a nase mala dodavka s nanosem bahna docela bojuje - hodil by se nas land cruiser. Klesame nakonec asi az do 800 metru, takze docela sesup ze vcerejsich 5200 a pak nas ceka dlouhy vyjezd do Dhulikelu na dalsim skalnim hrebenu. Odtud byvaji dobre vyhledy na Himalaje ale urcite ne dneska. Sjezd uz je dost pomaly - sama zastavba a hodne zesileny provoz. Konecne sme na hlavni ulici v Thamelu ale nakonec nejdeme do naseho hotylku z minuleho roku ale do prvniho co vidime - hroznej kamrlik ale za 50kc na osobu tak to bereme.
pak uz delame takovy klasicky okruh po kathmandu. Vycasilo se tak jeste lezeme v podvecer do opiciho chramu s peknym vyhledem na cele mesto

Žádné komentáře: