pátek 6. srpna 2010

Den 40 - Vlakem do Lhasy (3 650m)

rano nas ceka neoblibeny budik na 1 hodinu ale nakonec se prinutime vstat a dojit tech par desitek metru na nadrazi.Hned u vchodu nam kontroluji permit, takze se tam bez nej fakt neda dostat. Vlak nakonec jede az v pul3 a je trochu boj o sedacky protoze lidi jedouci uz z chengdu se trosku roztahli. az skoro do 7 je tma tak prvni prusmyk pres pohori Kun Lun nevidime, pak uz nas ceka nedozirny Tibet - gps ukazuje stale kolem 4500 metru - kolem stada jaku a spoustu ricek a jezirek, okolo ploche kopce. cesta je ale dlouha celych 1150km, ale vlak uhani a mel by to stihnout do 15 hodin, jedeme jeste pres dalsi prusmyky ale vrcholem je stanice tangulla v 5120 coz je nejvyssi misto na svete kam vyjede vlak - dokonce to hlasi i rozhlase. casem sou v okoli i hory s ledovci a proste je cely den na co se koukat. jedeme i kolem obrovskeho krasneho jezera. v krajine sou opustene tibetska stavenicka. na silnici vedouci valnou cast dne podel trati je fakt docela zivo, jak nakladaky tak i offroady a busiky.
ve vlaku cinsky zivot takze vsichni vari kybliky nudli az se nam z toho uz zveda kufrik. davam dve pivka a cesta hned utika.
V 17 po 14,5 hodinach dorazime do lhasy. nejdrive nevzhledne tovarny a pak nove cinske mesto - snad to stare bude hezci - na obzoru je uz na kopecku potala.
na nadrazi je ruch a my jsme zvedavy na naseho guida - snad to nebude nejakej tlustej cinana - nakonec je to krasna tibetanka ktera nam na privitani vesi saly kolem krku - skoro jak na hawai - s pruvodcem sme tedy spokojeni :-)
hotel mame ve starem meste hned u hlavniho namesti, coz je super. hned vyrazime na kratkou prohlidku - cinanu a tibetanu je tu tak jedna ku jedne ale tech vojaku - hrozne....vsude druzstva po 10 se samopalama - proste nic moc. jdeme k potale a ta je fakt uzasna - sice je clovek videl uz stokrat na fotkach ale na vlastni oci je to o necem jinym, obejdeme cely poutni okruh okolo ni a pak uz svistime stopnout nejakou drozku protoze se zene nejaky obrovsky bourkovy mrak. jen tak tak se ukryvam v kavarne na nasem hotylku..bourka byla nastesti kratka tak jdeme do restaurace na neco styloveho - jaci stejk + lhsa bier - oboje super, pred chvili sme jeste obesli vecerni stare mesto a je to tu moc pekne, v dali suprove nasvicena potala, tak tam zitra vecer pujdeme fotit

Žádné komentáře: