pátek 20. srpna 2010

D54 - Fathepur Sikri a Agra

Vcera vecer nas cekal necekany boj s komary, vlastne vubec prvni na tehle ceste - zahadnymi skvirami pribyvali v nezvyklich sicich az sem na nich castecne roztrhal cestovni denik - po 40 mrtvych sem rezignoval a nechali se lehce pres noc zestipat novymi posilami, dnes sme vyfasovali nejakou odpuzovaci smradlavou spiralu, tak sem zvedavej zda pofunguje..:-)
Dneska sme podnikli dlouho nevydanou kulturni vypravu po vsech moznych pamatkach - jelikoz je v patek zavreny Taj Mahal tak menime plany a hned rano vyjizdime hodne rozvrzanym busem do cca 40km vzdaleneho Fathepur Sikri, kde nejaky velky mogul vystavel obr mesto, ktere ale bylo hlavnim jen par let. Na pahorku cni pekna obr mesita. Kdysi obrovske mesto ohranicene hradbami je z pulky zastaveno novymi stavbami a v druhe jsou pekne ruiny ktere jsou volne dostupne a da se v nich lozit / mocit atd dle libosti :-)) litatu i spoustu zelenych papousku. Prolzeame vsechno mozne az se dostavame na nejaky ochoz ze ktereho nas prekvapuje vyhled na peknou, zachovalou a hlavne upravenou cast arealu, kde se mota radove vice turistu nez v okolnich troskach. Delame nejake fotky ale pak nas zbystri pohunek a ukazuje ze mame z nasi pekne vyhlidky zmizet. Posleze zjistujeme ze je to placena cast za 270rupek, tak sme docela usetrili. Je dost vedro a z nebe padaji takove mini kapicky, coz je asi jen zkondenzovana super vlhkost, takze kvitujeme chvilkovy odpocinek na ceste zpet do Agry. Tuk tukem se presouvame k Cervene pevnosti ale jeste predem lehce nahlizime do Velke mesity, kde je zrovna modlitba tak nas moc daleko od vstupu nepousteji. Pry je akorat ramadan. Jiunak Agra je dost muslimska a rvou tu muezini. Cervena pevnost je super, o nekolik radu lepsi nez ta "marna" v Delhi a to je asi tretina uzavrena. Sou z ni perfektni i kdyz vzdalene vyhledy na Taj Mahal. Pokracujeme dal v kulturni tour na druhou stranu reky na maly Taj, coz je tez pohodova tomb kde skoro nikdo neni, pote delame s tuk tukarem deal na tri zastavky za slusne penize ale musime pry navstivit nejaky shop a byt v nem minimalne 15 minut s cimz souhlasime, to by se snad nechalo prezit. jedeme jeste do jedne tomb ale ta je dost zanedbana a navic po indicku vyspravena tak spis fotim bordel zastavbu v okoli. Dalsi zastavka uz je zajiamvejsi - sunset point Taj Mahal, kde je na nej krasny vyhled a pres reku. Tak trosku zacinam spekulovat ze usetrim obr vstup 750 rupek protoze ze vnitr toho uz moc vic neuvidm, teda az na ten pocit ze jsem primo tam :-) okoli je oplocveny ostnacem - protoze tu maji vojaci nejakou zakladnu. a vubec vojaci sou tu fakt super jednak maji porande hole na mlkaceni a hlavne ty jejich flinty co tahaji, ty vypadaji budto jak medvedobijka old shatterhanda ci neco z prvni svetovy. pak uz nas ceka ten shop, coz jsou normalni suvenyry, nakonec tam usmlouvame trika a ten cas dokonce asi o 3minuty prekonavame. peso se jeste vydavem k velkemu taji okouknout cestu na zitra a omylem objevujeme spalovaci ghaty kde se zrovna par neboztiku pece v poslednim fojru. kousek od taje je reklama na hotel host s vyhledem na taj ze strechy a jelikoz maj prijatelne ceny tak tam jdeme a na strese trosku kazime romantiku jednomu indickemu parecku. Vyhled je docela pekny az na par betonovych hruz v popredi..
zitra uvidim dle pocaska jestli nakonec polezu dovnitr, pak se presouvame asi o 250km na zapad do Jaipuru, coz bude nase psoeldni zastavka pred navratem dom z Delhi...

Žádné komentáře: