středa 11. srpna 2010

D45, Everest Base Camp (5 170m)

Za rozbresku vylizame z nasich kutlochu a koukame na oblohu, ktera je docela zatazena. Tenzing vesti ze Everest uvidime tak 50 na 50 coz neni zas tak moc, navic nam urcite zveda naladu. Chceme tam byt co nejdriv tak nas trochu stve kdyz si ridic po 10 minutach jizdy vzpomene ze nechal na hotelu ledvinku s doklady a musime se vracet. Po chvili dojizdime k prvnimu checkpointu zase pekne obehanneho rekou aby neutekla ani mys. Pevnost Tibet je fakt hrozna. U cedule "Everest Base Camp 103km" opoustime peknou asfaltku a po sotoline v nekonecnych serpentynach stoupame do sedla Pang La (5 206m) vypada to ze uz coby dup postavi k everestu cajnysove taky asfaltku. Silnice uz je ocividne rozsirena. Tak jsme tady ve slavnem sedle Pang la odkud ma byt videt hned 5 osmitisicovek. My dnes vidime zatim jen 3 - Makalu, Lhotse a Everest, kterej ma ale spici v mracich :-( nastesti to sou mraky az v Tibetu tak snad je nejak podjedeme nebo tak neco :-) bezime az na kopec nad sedlem odkud je vyrazne lepsi vyhled a kochame se - hlavne nasvicene hnede hrbitky pred osmama sou super. Pak uz nas Tenzing zas zene do auta at sme v EBC brzo. Ze sedla jedeme zkratkou a nas land crusier ma co delat abysme to dali. V jedne zatacce se konecne dostaneme do takoveho uhlu ze ktereho je Everest videt cely - fakt mame lucky day - navic vypada odtud uplne jinak nez z nepalske strany. Krajina okolo je navic zalita krasnym svetlem a furt je na co se divat. Myslim ze nas Buddha odvdecil za uskutecnenou Koru v Shigatse :-)
Nase radost z rychle jizdy nema dlouheho trvani, neco se nam poroucha na tlumici tak koncime. Nastesti proti nam jede bus s sikovnym ridicem, ktery i presto ze ma bile rukavicky to da nejak dohromady :-) stoupame vis a vis a Everest konecne vykoukne v cele krase, tak fotime a fotime :-)
Mijime klaster rongbuk (5 000m), pry nejvyse polozeny klaster a stavime na parkovisti odkud uz muzou jet pouze "unpolluted bus" za extra penize. Je to normalni kram vyrazeny nejspis pred 10 lety z mhd nejakeho mesta tak jdeme pesky ty dva posledni km do BC. Celou cestu je videt Everest bez jedineho mracku - parada. Samotny BC je vylidneny, Tibet ma jen jednu sezonu a to duben kveten. Vic jak na maly kopecek s vlajkami nas nepusti, takze nedochazime ani k morene ktera je jeste asi o pul km dal.
Po nakochani se pohledy a prileteni prvnich mraku kvacime zpet k jeepu a po obidku jedeme par km stejnou cestou dolu. Pomalu prichazi dest a everest nadobro mizi v oblacich tak protijedoucim jeepum muzeme maximalne vzkazat - meli ste si privstat :-)
pak uz smerujeme slusne kamenitou cestou do dalsiho peti tis sedla - nejak je uz ani nestacim tady pocitat :-) Tady uz nejede kazdy a krajina je takova opustenejsi a drsnejsi. Po okoli sou obcas roztrousene stany nomadu se stady jaku a usmudlane deti behaji za nasim jeepem. Ze sedla toho moc videt neni a pak nas uz ceka dlouhy sjezd do udoli. Na jedne strane dest na druhe boure ale my dnes prakticky porad jedeme v sluncem zalite krajine. Konecne se zase napojujeme na asfaltku a ukrajujeme dalsi km smer Nepal. Po ceste konecne vykoukne i Cho Oyu a Shisa Pangma tak dneska opravdu tech 5 osem vidime. V pozdnim odpoledni prijizdime do posledniho sedla - gate to nepal s vyhledem na hlavni himalajsky hreben, ted uz skoro cely zahaleny mraky. Jsme v 5 200 metrech a ceka nas nekonecny sjezd o par tis metru nize. Tahle silnice byla vzdy vyhlasena jako dost drsna, ale novy koberec s ni udelal krasnou sjezdovku. Ted bych bral kolo :-) Krajina se po case meni - zajizdime do obr kanonu ze ktereho stoupaji mlhy, posleze destik a pak slejvak a mlha, k tomu na dost mistech chybi svodidla a uz je tma - takze takove dobrodruzo nakonec super dne. Prijizdime do Zangmu (2 300m) leziciho asi ve 300 vyskovych metrech a silenych serpentynach. Vsude desitky jeepu. Hotel je nejdrazsi kde jsme v cine byli, pokoj smrdi vlhkosti a vsechno je takovy ulepeny, ale ve slejvaku se nam nechce hledat nic jineho, nevic nas doprovod rika, asi trosku fejkove, ze ostatni hotely jsou plny

Žádné komentáře: