pátek 30. července 2010

D33 - Kasgharske tomby

Rano osudove vyrazime do hotelove restaurace a najednou tam prichazi dva typci s batohem provarene znacky gemma tak je hned jasny odkud vitr vane. byli trosku sesli jelikoz prisli do kasgharu nejak pozde vecer a spali jak zewlouni v parku. pokouseli se projet do tibetu ze zapadu ale byli odchyceni na checkpointu v Qude coz je dle informaci stezejni misto ilegalni cesty do tibetu - pry je to tam ted nejak lepe opevnene nez driv - kazdopadne je to stalo dost casu a penez a nam usetrililo rozhodovani o jednu variantu - prisli s cinskou hlaskou dne: "permit se vydava v Ali ale abys mohl do Ali potrebujes permit" coz to tu dost charakterizuje spolecne tedy razime do johns kafe ktere vede provareny chlapik i v LP ktery dokaze vse zaridit za patricny, hodne vysoky obnos. docela dlouho projednavame vse potrebne - nakonec pojedeme do tibetu vlakem ze severu - nejklasictejsi ale i "nejlevnejsi" varianta. pomuze nam i s cestou do golmudu odkud vlak do tibetu jede, v cenen je i jizdenka coz je fajn, protoz spousta lidi v golmudu skejsla na dost dni jelikoz listky maji prekupnici. Dostat se do Golmudu ale neni z Kasgharu jen tak - je to proklete daleko, pres celou obrovskou Zapadni Cinu. Abysme tu obrovskou furu km trosku rozdelili vybirame si dve mesta na prestavku - poustni Turfan s rekordnimi cinskymi teplotami a Dunhuang s radou turistickych atrakci v okoli. Po vyrizeni vse potrebneho na dalsich 14 dni se loucime s kluky, kteri si potrebuji dat oraz a vyrazime na dalsi pamatky v Kasgharu.

Jedeme se podivat na krasnou Tomb na kraji mesta - krasne vykachlickovana stavba arabskeho typu. Navic tu maji velblouda tak si na nem za malej obnos delam foto vyjizdku. Dale chceme videt nejaky slavny animal market ale taxikar nas odvazi asi 5km za mesto kde neni vubec zadne zvire, jen nejake ohlavky u drevenych kulu. budto to dnes fakt nefrci, nebo nas slusne ofejknul. S obtizemi se dostavame zpet do mesta - kupuju blumy a jim je i kdyz se me vysipou na zem - asi sem uz fakt z ujgurovatel :-). hledame dalsi tomb ale misto toho koncime v mesite totalne narvane lidmi, takze mensi neuspech, pak frcime taxikem na dalsi tomb, taky peknou - timto sme vycerpali prakticky vsechny mistni pametihodnosti. Jelikoz tu stale chodim v totalne rozedranych a spinavych softshell kalhotech vyrazim na nakup nejakych slusivych kalhot. Nechci kupovat zajice v pytli tak zkousim u stanku na ulici coz se stretava se zajmem mistnich obyvatel. Nakonec kupuji jedny slusive v barve pepr a sul od ktere ocekavam ze bude slusne maskovat spinu :-)

Navecer mame jeste sraz s Johnem ktery potvrzuje vse dohodnute a na jeho ucet nas zve na pivko, pak uz jen svistime na grilovane kure a honem spat - zitra nas ceka dlouhy presun na vychod

Žádné komentáře: