čtvrtek 14. ledna 2010

Nuwara Ellya

Rano frcime na Ashoka /couravej bus prakticky zadarmo/ a kdyz prichazime na terminal tak akorat odjizdi dalsi eexpres bus nasim smerem, tak jen nasedavame a jedeme - nejak mame na ne stesti i kdyz je to asi i mozna tim ze tu jezdi obrovska kvanta busu sem a tam. Jak nabirame vysku tak je krajina cim dal tim vic zajimavejsi a konecne pribivaji i cajove plantaze. Docela lituju ze sme si nezaplatili nejaky taxi ktere by nam stavelo na zastavky. No takhle to zas mame 50x levnejsi :-)
Trosku jsme zklamany kdyz prejedeme sedlo a sjedeme do Nuwary, nejvyse polozeneho mesta na Sri Lance, skoro 1900m nad morem, ktere lezi na takove nahorni planine z jedne strany ohranicene nudnym zalesnenym hrebenem nejvysi mistni hory. Vsude jen baracky a nic oc k videni, az na zbytky kolonialni architektury.
Po ubytovani vyrazime na vylet dle lonelyho. bohuzel popis moc neodpovida skutecnosti, tak docela tapeme nez najdeme spravnou cestu skrz cajovniky. Nakonec vystupujeme na horu Single Tree, ktera je osazena vysilacema takze vyhled nic moc, ale zpet sestupujeme po silnicce, ze ktere jsou pohledy na druhou stranu, ktera je uz vyrazne hezci. Jen nas prekvapuje ze nikde nevidime zadne sberacky caje. Po chvili se to vysvetluje, kdyz narazime na tuktukare, kteri si tu delaji mejdan - jsou veseli, asi uz zdolali nejaky ten arak :-) pry je dnes nejaky hindu svatek takze @off day@ Delame hromadne foto a pak si musim zapsat jejich email adresu. Je to hruza kazdej chce poslat foto mejlem, doba pokrocila :-)
Schazime zpet k hlavni silnici kdese zastavujeme v bufetu pana musky. Much a smradu je tu neuveritelne, ale mame hlad a jsme uz nejaky otrly. Deda muska asi aby nemusel umyvat talire serviruje na nadobi pokryte igelitem. Je to levny ale nic moc. Pak stopujeme ashoka a neuveritelne dlouho jedeme asi 9km k pekneho hindu templu - zas vyznamny dle eposu ramajana - protoze tu pry byla veznena princezna Sita. Zpet jdeme chvili pesky protoze jsou tu paradne terasy se zeleninou. Kupuju obrovskou redkev, pusa musi na sri lance palit proste porad. Jeste chci udelat nejakou momentku. Ale nakonec cekam docela dlouho nez se sejde cela rozsahla rodina zelinaru a postavi do pozoru jak na skolnim tablu, ale alespon nechteji nic posilat :-)
Vecer navstevujeme indickou restyku kde je to fakt dobry, konecne zmena od monotoniho rice+curry pak uz jdeme spat, protoze tu jinac ve skrze nic neni. Na pokoji mame jen 18 stupnu takze kosa, vcera v kandy bylo jeste tradicnich 27

Žádné komentáře: